Fullt drag med Yngve och Yvette

Yngve & Yvette Hoel

Fullt drag med syskonen Yngve och Yvette

Vi ställer några frågor till de framgångsrika draghundsförarna och syskonparet Yngve och Yvette Hoel från Norge. Tillsammans har de vunnit ett antal VM-guld och sedan hösten 2020 ingår de i Team Halla.

 

1. Hur lockades ni till dragsporten?
– Vi har vuxit upp i Hadeland, en timme norr om Oslo. Där har hundar och draghunsport alltid varit en del av våra liv. Vi är uppvuxna med vorsteh-hundar och varit aktiva i flera olika idrotter, framförallt längdåkning. Tack vare att vår mamma tävlat i hundkörning som ung, var steget till den sporten inte långt.

 

2. Hur stor är dragsporten i Norge?
– Det norska draghundsportförbundet har cirka 4 000 medlemmar uppdelade i närmare 50 olika klubbar. Under en normal vintersäsong anordnas tävlingar i stort sett varje helg.

 

3. I vilka olika klasser tävlar ni i?
– I nordisk stil tävlar vi i linkörning och pulka. De flesta tävlingar är 10 – 15 km och vanligtvis med en hund. Vi tävlar även på barmark, i klasserna cykel och kickbike. Yngve har också varit med på norska mästerskapen i fyrspannsläde, med fyra av våra hundar.

 

4. Vilket är roligast, nordisk stil eller barmark?
– Både nordisk stil och barmark är roligt och varje disciplin har sin charm. På barmark är det mycket action och hög fart. Men vi satsar främst på nordisk stil, mest beroende på kombinationen hund och skidåkning.

 

5. Vilka typer av draghundar har ni idag och varför har ni valt just de raserna?
– Tillsammans har vi fem hundar som är en blandning av vorsteh, pointer och greyhound. Just den blandning av raser har varit väldigt bra i såväl nordisk stil som barmark, mycket tack vare mixen av viktiga egenskaper som uthållighet, styrka och fart. Dessutom är de otroliga vinnarskallar allihop och de älskar verkligen att springa!

 

6. Vad söker man hos en blivande draghund?
– Om man vill skaffa sig en riktigt bra draghund är det viktigt att hitta en kull där föräldrarna har de rätta egenskaperna. Det ska vara snälla hundar med gott humör och vinnarskallar. De ska gärna ha de fysiska egenskaper som våra egna hundar har, det vill säga snabbhet, uthållighet och styrka.

 

7. Är hundarna era egna och bor de hemma hos er?
– Vi äger våra hundar och de bor alla hemma hos oss. Hundarna är till fullo familjemedlemmar, som helst ligger i soffan eller vid eldstaden mellan träningspassen.

 

8. Hur ser en typisk träningsdag ut?
– En typisk träningsdag inleds med att hundarna får mat och vatten direkt på morgonen, minst två timmar före träning för att hinna smälta maten. Därefter vankas första träningspasset. Nu på vintern blir det snökörning med hundarna i sele och vi på skidor.
Efter passet får hundarna vatten och näring för att återhämta sig. På eftermiddagen/kvällen blir det ofta träning för oss tvåbenta och hundarna får sitt huvudmål. Mellan träning, foder och vila är det vård av tassar, klor och liknande.

 

9. Vilka krav ställs på fodret till en draghund?
– Ett riktigt bra foder är helt avgörande för att hundarna ska kunna fungera i vardag såväl som i tävlingssammanhang. Fodret ska vara näringsrikt och tillverkat av bra råvaror med en perfekt sammansättning av fett, protein, kolhydrater och viktiga näringsämnen. Därför är det fantastiskt för oss att ha Halla Pet Food med i laget! Våra hundar får mat två gånger om dagen och mängden anpassas efter deras aktivitetsnivå. Det ska vara bra balans på näringsintaget.

 

10. Har hundarna en favorit bland Hallas produkter?
– En av favoriterna är Färskfoder Original, de älskar det!

 

Meriter
Yngve och Yvette har tillhört världseliten i draghundssport/nordisk stil under flera år. De är båda bland Norges mest meriterade idrottsutövare med 61 respektive 10 medaljer från VM och EM (inklusive totalt 17 VM-guld). Yngve är regerande mästare i Europa och Norge och har dessutom vunnit två norska kungapokaler.

 

Följ Yngve och Yvette på Instagram:
@yngvehoel
@yvettehoelTop