I harmoni med djur och natur i nordligaste Sverige

Northern Soul Journey

I harmoni med djur och natur i nordligaste Sverige

Det senaste tillskottet i Team Halla är Hannah, Jeremias och deras Alaskan Huskies. Familjen har bosatt sig i Norrbotten där de lever i harmoni med naturen. Vi säger välkomna och passar på att ställa några frågor för att lära känna dem bättre!

 

1. Ni bor nästan så långt norrut man kan komma i Sverige; Niemisiel. Hur hamnade ni där?
– Vi träffades här i Norrbotten. Jeremias jobbade som aktivitetsguide och Hannah som hundspannsguide. Efter att ha vandrat hela den svenska fjällkedjan tillsammans insåg vi att här vi vill bo och leva. Genom vänner och kontakter hamnade vi i området där vi nu har bosatt oss tillsammans med våra hundar och vi skulle inte vilja vara någon annanstans.

 

2. Hur påverkar naturen och klimatet er vardag?
– Naturen är grunden till allt det vi gör. Vi lever tillsammans med årstiderna och vårt arbete är beroende av olika årstider. Under sensommaren och hösten kommer hundträningen igång på riktigt igen då temperaturerna är lämpliga. Under den snötäckta perioden av året är vi ute var och varannan dag tillsammans med hundarna, antingen kör vi gäster eller så är vi ute själva och njuter av upplevelsen. Våren är tiden för att sätta igång vår lilla odling av mat och sommaren är en tid av förberedelse (och njutning såklart) inför kommande säsong med hundarna. Vi är beroende utav ett stabilt klimat för att vårt år ska gå ihop på ett bra sätt!

 

3. Hur länge har ni arbetat med hundar?
– Hannah är uppväxt med en Golden Retriever men det var inte förrän hon insåg att hon ville byta karriär och arbeta med hundar som hennes resa med arbetande hundar började i Alaska 2013 och har sedan dess arbetat med slädhundar i olika kapacitet under åren. Jeremias hade inte arbetat med hundar i någon större kapacitet än hjälpt till lite här och där före vi 2017 flyttade ner till området vi bor i nu.

 

4. Beskriv er relation till era hundar. Är hundarna era egna och bor de hemma hos er?
– Våra hundar är vår familj. För oss är det jätteviktigt att ha en riktigt stark relation till dem då de är både kollegor, bästa vänner och familj i ett. Vi jobbar dagligen med att stärka vår relation med dem genom olika aktiviteter, träningspass och soffhäng. Det är viktigt för oss att de känner sig trygga i den mängd olika situationer de ställs inför under sitt liv hos oss. Alla hundar är olika individer så för oss handlar det om att lära känna varenda en av dem, vilket skall de har och vad det betyder, deras rörelsemönster, matvanor, skadehistorik, sjukdomshistorik, vad de är trygga med och i vilka situationer de känner sig osäkra, vilka deras styrkor och svagheter är som arbetande individer och framför allt, vilka som tycker det är skönt att sova i sängen!

 

5. Vilka typer av draghundar har ni idag och varför har ni valt just den rasen?
– Vi har Alaskan Huskies och det var den första slädhunden Hannah började arbeta med. Hon förälskade sig i den variation av hundar som finns under typen Alaskan Husky. Man kan verkligen få en hund som passar de aktiviteter man tycker om att göra tillsammans med sin hund. De har inte riktigt någon rasstandard så de kan se ut på alla dess olika sätt och ha många olika egenskaper.

 

6. Vad söker ni hos en blivande draghund, vilka egenskaper ska valpen ha?
– För oss är det väldigt viktigt att ha en matglad valp som är lyhörd till de äldre hundarna, söker kontakt med oss och vill vara oss nära. Vi må ha arbetande draghundar men för oss är det viktigt att de är glada och trygga i ett socialt sammanhang då de också är våra familjemedlemmar och bästa vänner.

 

7. Beskriv en typisk dag för er och hundarna
– Våra dagar ser olika ut beroende på årstiden. Under vintern kliver vi upp tidigt för att mata hundarna 2 timmar före vi planerar att åka ut. Dagtid är vi ute och kör med dem allt från kortare svängar till lite längre beroende på hur veckan ser ut i övrigt. Eftermiddagarna är vila och lek innan middag. Och såklart, de hundar som tycker om att ligga på soffan kommer att ligga på soffan.
Under vår och sommar fokuserar vi mycket mer på fri hopp och lek med hundarna, vi har en stor rastgård där de är ute i olika grupper varje dag för att leka och socialisera sig med varandra så mycket som de känner för. Hösten när träningen kommer igång så har vi ett träningsupplägg där vi noga fyller i varje km hundarna springer och noterar hur de har presterat för att kunna se om deras rörelsemönster förändras eller något annat som tyder på att vi måste se närmare på saken.

 

8. Vilka krav ställs på fodret till en draghund? Hur mycket och hur ofta äter de?
– Vi har väldigt höga krav på maten vi ger hundarna. Våra hundar behöver mycket mat så för oss är det viktigt att varje kalori räknas, dvs inga “tomma kalorier”. Vi ger dem Halla Elit som har högt fett- och proteininnehåll som samtidigt är lättsmält vilket gör att de tar upp all energi som torrfodret har. Då våra hundar är atleter och vi bor i Norrbotten där det kan bli kallt så ger vi dem både torrfoder, kött och snacks dagligen. Vissa perioder kan de få mat kring 4–5 ggr/dag.

 

9. Har hundarna en favorit bland Hallas produkter?
– Halla Extrem* är deras absoluta favorit. Oavsett tid på dygnet så säger det bara pang så är köttbiten vi ger dem borta! Men även torrfodret Halla Elit blev direkt en favorit när vi tog hem första påsen. De fullkomligt älskar smaken av Hallas foder och ger vi dem något annat ser vi att de inte är riktigt lika taggade!

 

* Halla Extrem är Halla Pet Foods senaste innovation. Hanna, vår agronom & produktutvecklare, har tillsammans med branschen tagit fram ett nytt färskfoder speciellt för draghundar med rätt energifördelning som bl.a. innehåller Qrill som är laddat med Omega3. Lansering av Halla Extrem är planerad under Q3 men finns tillgänglig i mindre volym.

 

Följ Hannah och Jeremias på Instagram:
@northernsouljourneysTop